De 14e brink tot brinkloop is een loop over een geijkt parcours van 10 km.
De start van de loop is op de Brink in Deventer en de finish ligt op de Brink in Bathmen. Deze loop symboliseert de verbinding tussen Bathmen en Deventer.
Wij kennen onze dorpsfeesten. Zeker in het Oosten van het land zijn dat feesten die traditioneel bijdragen aan de versterking van de gemeenschap. Kibinge-Uganda -het projectgebied van Kinderen van Uganda- kent “Kibinge-day”. Jaarlijks op 1 januari wenst men elkaar geluk en gezondheid voor het komende jaar, maar vooral zijn er gezamenlijke activiteiten: sport, wordt afval in het dorp opgeruimd en volgt men workshops op het gebied van landbouw en veeteelt. De Brink tot Brinkloop maakt dit jaar Kibinge-day mogelijk.
Bij de sportactiviteiten zie je tegenwoordig een aantal Nederlandse invloeden: wielrennen, touwtrekken, zaklopen. Zowel voor de mannen vrouwen als kinderen zijn er wedstrijden. Maar natuurlijk wordt er ook gevoetbald en hardgelopen. Daarnaast zijn er vergaderingen waar bewoners samen, via de zogenaamde Community Action Plan-methode, weer nieuw ideeën uitwerken naar de eerste stappen voor ontwikkeling. Step-by-step geeft dit groei aan de economische verbetering van de gemeenschap. Net als bij het lopen van een marathon (of een Brink tot Brinkloop) is hierbij de eerste stap de belangrijkste, want als je die niet zet kom je er nooit.
De start van de dag is traditioneel het samen schoonmaken van de straten door het zwerfvuil op te ruimen. In Kibinge wordt afval niet verzameld door de overheid. Iedereen is er zelf verantwoordelijk voor. De enige optie is het verbranden op straat, iets dat overal gebeurt. Resten van het afval - zeker plastic - verspreiden zich door het gebrek aan inzameling. Het is prachtig om te zien dat ondanks de armoede waarin veel bewoners verkeren, zij samen ook oog hebben voor hun eigen leefomgeving.
Overgebleven medailles van voorgaande Brink tot Brinklopen worden gebruikt bij de prijsuitreikingen van de wedstrijden en de voetbalteams dragen o.a. de feloranje shirts die we van een eerdere editie kennen.
Tijdens pauzes tussen de wedstrijden vertellen rolmodellen over hún successen op het gebied van landbouw en veeteelt en stimuleren vooral jongeren om aan de slag te gaan in de bijenhouderij, varkensfokkerij, oesterzwamteelt of het verbouwen van koffie. Allemaal sectoren waar een goed inkomen te verwerven valt.
Sport als stimulator om gezamenlijk de levenskwaliteit op een hoger peil te brengen. En de Brink tot Brinkloop maakt Kibinge-day mogelijk door úw bijdrage. Dank daarvoor!
Het bestuur van Stichting Kinderen van Uganda wenst je een mooie Brink tot Brinkloop toe met geweldige sportieve prestaties!
Kijk voor meer informatie op www.kinderenvanuganda.nl. of facebook.